Jeste li sigurni da vašem preduzeću nije potreban blog?

Svi danas pričaju o blogu. I svi žele da budu blogeri. Ali, da li je to posao za svakog? Apsolutno jeste. Gotovo svako sa malo finansija (ili nimalo) može da počne blog, odabere ciljnu grupu, izvrši postavke i počne da piše. Euforija obično drži par nedelja najviše, dok ne iskrsnu nove obaveze, i onda obično kažu “Sutra ću pisati”. To “sutra” preraste u nedelju, pa u mjesec i apsolutno zaboravite da blogujete.

Dakle, svako može da počne, ali koliko će se njih zadržati u tom “poslu”, to je već druga priča.

Ima i onih koji imaju nešto finansija i žele biti blogeri ali “ne da im se pisati”, pa unajme freelancera kojem plaćaju određenu sumu novca po članku, objavljuju blog za ciljanu grupu, i to je to. Ali, da li je to dovoljno? Naravno da nije. Morate da budete veoma pažljvi koga plaćate za svoj blog, i nema ništa loše u tome jer nismo svi rođeni za sve, ali velika većina freelancera je preokupirana i često samo generički pišu na zadatu temu. Ako vam to ne smeta , u redu. Ali ako želite da se izdvojite kao preduzeće u svijetu konkurencije, morate da budete malo drugačiji.

Aerial view of computer laptop on wooden table photography hobby concept

Pisati blog je mukotrpan posao. Kažemo iz iskustva. Prije objave postova morate sprovesti istraživanje na temu koju želite obraditi. Ne da bi skupili informacije, jer blog treba biti vaše lično iskustvo, već da bi vidjeli koliko je ta tema popularna i koliko je već puta obrađena. Međutim, nemojte da vas brojevi zavaraju, svako ima drugačije iskustvo i drugačiji stil pisanja. Onda, tu je pisanje cijelog posta, pronalaženje fotografija, editovanje istog, uređivanje i na kraju kad klikneš na ono “Publish” imaš tri glave na ramenima. Ali neki od nas to prosto vole i ne smeta im.

Ista je stvar u poslovanju. Znamo veliki broj kompanija koje imaju na svom web sajtu opciju “Blog” i tamo svega par postova, uglavnom svečano otvaranje i “kako je lijepo vrijeme”. Većina preduzeća još uvijek ne zna značaj bloga i koliko je on važan za digitalni identitet i građenje brenda.

Blog je mjesto gdje možete pokazati vašu stručnost, vaše znanje, ideje, savjete, probleme koje vaše preduzeće rešava, izazove sa kojima se suočavate itd. Sigurni smo da niste jedini koji će imati takve izazove i sigurno će se naći još neko ko se može poistovjetiti sa vašim tekstom. Tako se gradi povjerenje kod potencijalnih kupaca, i tako se gradi brend.

Informacija je sve u današnjem svijetu tehnologije. To ne znači da treba da pišete o novom karminu Kim Kardašijan ako imate prodavnicu cipela ili o novim gumama koje je Mercedes stavio na poslednji model a imate kozmetički salon, već treba da odaberete konkretnu temu sa kojom se vaše preduzeće bavi.

Sam koncept posta za blog ima više vrsta varijacija. Slobodni blogeri imaju mnogo više slobode u kreiranju postova i njihovi koncepti mogu da malo odstupaju od standarda poslovnog bloga. Ono što je bitno za poslovni blog jeste da budete konkretni, upućeni u temu o kojoj pišete i da se na kraju uvijek post završava ponudom i prodajom. Jer to je i cilj, da poboljšate poslovanje.

Blog vam pomaže da gradite svoju email listu. Naravno, morate da svojim čitaocima ponudite nešto besplatno, osim tog posta, ali kapirate suštinu. Uvijek morate biti ispred vremena sa svojim postovima. Morate istraživati, biti kreativni, ne možete svaki post pisati na istu foru, i očekivati da budete čitani. Dakle, kad počnu čitaoci da vam vjeruju i kad shvate da vi znate svoj posao i da imate neke “cool” savjete, ostaviće vam svoj mail i vaš je zauvijek.

U čemu još blog može da vam pomogne? Tekstom vi izazvate reakciju kod čitaoca, koji je možda vaš potencijalni klijent. Kad izazovete reakciju, velika je vjerovatnoća da će čitalac ostaviti komentar na vaš post, podijeliti ga sa prijateljima, i na taj način, osim što širite svoj “domet” lako možete saznati mišljenje vaše ciljne grupe na određenu temu. Gledajte na to kao na oblik anketiranja i istraživanja tržišta. Super fora, zar ne?

Zatim, jako je važno odabrati prave društvene mreže gdje ćete dijeliti svoje sadržaje sa bloga. Za jedno preduzeće to je od velike važnosti. Niti je Facebook za sve, nit je Instagram za svkoga. Niti svako zna da ih koristi za oglašavanje. Ukoliko želite da obučite svoje ljude u preduzeću kako da uspješno promovišu vaše preduzeće, obavezno se prijavite za našu trodnevnu radionicu. Više detalja možete pronaći ovde.

Da li je baš svakom preduzeću potreban blog?

Nije, naravno, mada velika većina malih preduzeća mogu da imaju isti i da tako šire svoju mrežu potencijalnih klijenata. Varijacije na temu bloga su velike, i daju mnogo mogućnosti da napredujete u svom poslu, da unaprijedite svoje znanje jer za post morate sprovesti određeno istražvanje.

I da budemo jasni, nije svako rođen sa olovkom u ruci i spreman da piše, za to je potrebna određena vještina, malo talenta i mnogo volje i ljubavi prema pisanju. Zato budite veoma pažljivi kome povjeravate posao pisanja za vašu firmu. To nikako ne može da bude ista osoba koja će da vam vodi marketing, i koja će da se bavi odnosima s javnošću. To možete da budete vi, ili neko koga zaposlite a kome pisanje “leži”, jer lako se može desiti da na kraju završite sa tekstom u kojem počnjete pisati o novcu a završite sa rečenicom “Pare nisu problem, para nema!”

Ukoliko želite da se posavjetujete sa nama o blogu, da li vam je potreban i kako možete organizovati cijelu priču, kontaktirajte nas. Takođe znamo i neke sjajne pisce. U svakom slučaju, bilo da se odlučite za ili protiv bloga, tu smo za vas.

Srećno blogovanje 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *