Stvari koje trebate izbjegavati prilikom kreiranja brenda

Danas nastavljamo seriju tekstova o brendiranju, i pišemo o stvarima koje trebate izbjegavati prilikom kreiranja svog brenda.

Kao što smo već rekli, vaš brend je vaše ogledalo. To je ono što vi jeste, što nudite, prodajete i sl. Zato morate da vodite računa o sitnicama koje na prvi pogled izgledaju besmisleno, ali mogu mnogo da vas koštaju. Zbog čega se uopšte bavimo brendom kao jednom od tema na blogu? Zato jer živimo u digitalnom svijetu i prisutni smo na društvenim mrežama i gotovo svi imamo svoju vrstu ličnog brenda. Jer brend nije samo za poslovne korisnike, nije samo za kompanije i mala preduzeća. Ali o tome ćemo pričati drugi put.

Dakle, veoma je važno odabrati logo, paletu boja, fotografije i kao i kompletan dizajn.

Dobar dizajn gradi povjerenje.

Bez svjesnog priznavanja, dizajn web stranice, vizit kartice ili oglasa utiče na naš početni utisak o poslu. Kada je riječ o vašem poslu, evo nekoliko zamki koje lako možete izbjeći, kako biste identitet svog brenda učinili kvalitetnim koliko je i vaš posao! Ove zamke su iste kako za preduzeća tako i za one koji se žele „nametnuti“ kao influenseri, blogeri i sl.

Pa da vidimo o čemu je riječ.

Izbjegavanje utvrđivanja identiteta brenda

Jedna od glavnih greški koje preduzeća prave u vezi sa brendiranjem jeste da potcjenjuju uticaj kvalitetnog brenda.  Uvijek me šokira kada neko preduzeće zatraži usluge dizajna poput web stranice, PDF radnih listova/letaka ili bilo kojeg drugog promotivnog djela, a još nemaju utvrđen identitet brenda. Očigledno je da se radi o smanjenju troškova prilikom pokretanja poslovanja, ali nema načina za proizvodnju marketinških materijala bez identiteta brenda. Tačka. Čak i ako imate samo web stranicu, od vas se ipak traži da kreirate izgled i osjećaj.  Koje boje asociraju na vaš brend? Koje vrste teksta plasirate vašoj publici? Fotografski stil?  Razumijete suštinu?

Kupovina jeftinog logotipa

Postoji nekoliko web lokacija koje nude logotipe čak i za 5 eura.  Iako se ovo može činiti kao odličan način za uštedu novca unaprijed, molim vas… nemojte to činiti! Garantovano ćete završiti s logotipom koji ne odražava vašu viziju, vrijednost ili kvalitet koji zaslužujete. Takođe, najvjerovatnije ćete zamijeniti ovaj jeftini logo na putu, tako da zaista trošite više novca i činite sebi „medveđu uslugu“. 

Zaslužujete kvalitet, a najbolje je uspostaviti kohezivan brend unaprijed.

Isprobavanje metode „uradi sam“

Potpuno nam je jasno da želite imati kontrolu nad svim aspektima vašeg poslovanja, međutim najbolje je držati se onoga što najbolje radite. Bilo da je to fotografija, planiranje događaja ili stvaranje proizvoda, tu trebate potrošiti energiju. Uopšte nije sramota priznati da ne znate sve da radite i naučite da delegirate posao jer nismo svi za sve rođeni. Iako možda poznajete svoj put oko Photoshopa, dizajneri identiteta brenda bolje su pogodni da vaše poslovanje odražavaju na najbolji mogući način.  Tako ćete uštedjeti puno vremena i stresa, i moći ćete da se posvetite onome u čeu ste zaista dobri.

Često mijenjanje svog brenda

Ako identitet svog brenda stalno drastično preispitujete, to je najvjerovatnije zbog želje da ste u skladu s trendovima dizajna. Želite izgraditi bezvremenski brend, a ne onaj koji se stalno mijenja. Pridržavajući se jednog identiteta, gradite kohezivan brend, koji zauzvrat odražava trenutno prepoznavanje + povjerenje među vašim sledbenicima i klijentima.

Ovo je posebno važno u kreiranju ličnog brenda kad su u pitanju blogeri. Ne možete konstantno mijenjati svoje usmjerenje i bez obzira što imate više interesovanja i hobija, kreiranje brenda je ono po čemu vas drugi poznaju. To je kao da mijenjate boju kose svakog dana. Ni malo profesionalno zar ne, osim ako niste frizer.

Žurite kroz proces

Iako se možda osjećate preplavljeni rastom koji vidite u svom poslu, postupak brendiranja ne treba olako da shvatate.  Odvojite vrijeme za ulaganje u definisanje vizije vašeg brenda i otkrijte svoju poslovnu svrhu. Ovi detalji pomažu vašem dizajneru da zaista oslika vaše poslovanje, tako da vam ostaje brend koji vam savršeno odgovara! Ako odvojite vrijeme unaprijed, manje je vjerovatno da ćete ubuduće re-brendirati ili prezirati svoj trenutni brend.

Ako ste koristili jeftin logotip, kao što je gore spomenuto, vi kao i dizajner najvjerovatnije niste uzeli vremena da investirate u svoj brend. Želite izbjeći da vam ostane identitet brenda koji se srami ili smatrate da ne odražava vašu viziju. Ne žurite. Brendiranje je proces koji traje godinama i koji se svakog dana nadograđuje.

Ne poznajete svoje klijente/publiku

Velika većina malih i velikih preduzeća ne poznaje ljude koji su njihovi klijenti. Nikad nisu razgovarali sa njima, nikad im nisu postavljali pitanja, ne znaju njihove želje i potrebe, kao ni njihove stavove. Ukoliko želite da govorite jezikom vaših klijenata/čitalaca, morate da provedete vrijeme upoznavajući ih. Toliko je jednostavno. Pitajte. Slušajte. Odgovorite.

Jednostavno tretirajte svoje klijente onako kako bi voljeli vas da tretiraju. Sigurno bi voljeli da je neko vas pitao za mišljenje prilikom proizvodnje vašeg omiljenog piva? Ili karmina?

Kako izbjeći ove zamke

Najbolji način da izbjegnete ove uobičajene greške u brendiranju je isplanirati vrijeme unaprijed. Pokušajte da shvatite šta vaše poslovanje čini jedinstvenim, kao i da odredite svoju svrhu. Nakon što dobro shvatite svoju viziju, angažujte kvalitetnog dizajnera koji će vašem brendu pružiti lice i pomoći u izgradnji dizajna.

Ako želite raditi sa nama za vaš identitet brenda + web potrebe, tu smo za vas da vam pomognemo da se lopta zavrti!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *